15 marts, 2012

Cykelhjelm - meninger er delte om den lille æggeskal

Den evige diskussion: Cykelhjelmen. Den beskytter hovedet og mindsker risikoen for alvorlige personskader i trafikken. Det er der ikke tvivl om blandt den danske befolkning, men at gå fra fornuftig viden til at bruge den ilde sete hjelm, er en anden ting. Hvad skal der til, før at cykelhjelmen bliver hentet op af gemmerne og sat på hovedet af folk? Måske skal man bare lade den gamle, grimme cykelhjelm blive i mørket og investere i en af de der hippe skaterhjelme. En stor del af årsagen til problematikken med cykelhjelmen er sandsynligvis forfængelighed. Hermed ikke sagt, at forfængelighed er skidt. Det er vel en lovlig sag at ville se lidt godt ud. Den moderigtige cykelhjelm findes måske alligevel. Der har i hvert fald været mange bud på mønstre til skaterhjelmene. Der findes alt fra helt sort til farverigt blomstret. Det er som om, stemningen i befolkningen har vendt sig til fordel for cykelhjelmen. Ok, så kan hjelmen godt tages på med et lille klik, men når den klikkes op og løftes af, er frisuren ødelagt. Jeg tager den ikke på! Den har ødelagt mit hår. At opfinde en cykelhjelm, der ikke ødelægger frisuren, ville godt nok være genialt. Men der går nok nogle år, inden den kan findes på markedet. Hvis den nogensinde kommer. Indtil da kan man købe en hårbørste og sætte håret efter cykelturen, eller man kan lade sig blive klippet skaldhåret. Det kan godt være, at cykelhjelmen tvinger én til at gå på kompromis med skønheden, men at køre cykel uden cykelhjelm fører jo bare til vindblæst hår i stedet for fladmast hår. Desuden er det ikke så kønt at have åbent kraniebrud, uanset hvor pænt håret sidder.

Der findes mange dårlige undskyldninger for ikke at bruge cykelhjelmen. Diskussionen om cykelhjelmen finder både sted derhjemme mellem forældre og barn og i samfundet. Mange gange tvinger tyngden af dobbeltmoralitet forældrene til at bruge cykelhjelm. Forældre kan opfordre og til en hvis grad tvinge deres børn til at køre med cykelhjelm. Men uanset om man er dobbeltmoralsk eller ej, vil en opsætsig teenager nok vægte udseendet over enhver kærlig opfordring fra irriterende velmenende forældre.

På trods af kampagner og åbenlyse fordele er der stadig mange, der ikke bruger cykelhjelm, og det skal de vel have lov til. Hvis vi går ud fra, at man selv kan vurdere, hvad der er bedst for én selv, må valget ligge hos den enkelte. Hvis man vil lide for skønheden, må man jo gøre det. Samfundet kan opfordre til brug af cykelhjelm, men de kan ikke tvinge den ned over hovedet på folk.

GD Star Rating
loading...
Cykelhjelm - meninger er delte om den lille æggeskal, 8.3 out of 10 based on 3 ratings

Leave a Reply