13 marts, 2012

Cykeltyper - Hvilken cykel skal man vælge

Valget af cykeltype afhænger i høj grad af cyklistens livsstil og præferencer. Eksempelvis har det stor betydning, om cyklen anvendes i forbindelse med træning eller nærmere fungerer som transportmiddel. Følgende gives en kort gennemgang af fire forskellige cykeltyper samt disses fordele og ulemper.

Den klassiske cykel

Denne lidt tungere cykel er kendetegnet ved sit høje styr, der giver en meget oprejst kørestilling. Dette kan være behageligt, hvis cyklen som udgangspunkt anvendes i forbindelse med korte ture i et roligt tempo. Til gengæld er denne cykel knap så fordelagtig, hvis man gerne vil hurtigt fra A til B, eller hvis cyklen skal anvendes i forbindelse med træning. Foruden den oprejste position, er cyklen også kendetegnet ved sin bløde og ofte affjedrede, komfortable sadel samt skærmen, som beskytter tøjet mod olie fra kæden.

Citybike

Denne cykeltype er, som navnet antyder, ideel til anvendelse i byen. Cyklen kan med fordel anvendes til længere ture, men man bør have øje for, at en stor oppakning kan blive problematisk, da cyklen som oftest ikke er bygget med den fornødne bæreevne. Selvom der er tale om en fornuftig og driftsikker cykel, som vil opfylde de flestes behov, vil andre cykeltyper være mere ideelle i forbindelse med sportsudøvelse.

Mountainbike

Det kan umiddelbart godt lade sig gøre at finde en mountainbike, som både kan anvendes i forbindelse med træning og transport i hverdagen. Dog er mountainbikesporten et vidt begreb, så det præcise valg af cykel bør afhænge af disciplinen, der udøves. Fordelen ved mountainbiken er, at det er en robust og hårdfør cykel. Desuden findes typen både med hardtail (en affjedrende forgaffel) eller full-suspension, hvor baghjulende også er affjedrende. Disse affjedringer sikrer et godt vejgreb, men samtidigt kan de virke svækkende i forhold til fremdriften. Af samme grund kan affjedringen på flere mountainbikes låses, således at cyklen tilpasses behovet på dagen.

Racercykel

Racercyklen er kendetegnet ved karakteristika, som skal sikre en maksimal fremdrift på de lange asfaltveje. Eksempelvis er cykeltypen udstyret med tynde dæk, som er fordelagtige, da de sikrer en minimal kontakt med vejen. Men disse tynde dæk kan være problematiske, hvis cyklen skal anvendes til hverdagsbrug, eftersom risikoen for at punktere på ujævne veje er stor. Samtidig sikrer racerstyret en foroverbøjet stilling og dermed en nedsat vindmodstand. Selvom denne foroverbøjede stilling er gunstig, når det skal gå stærkt, kan man argumentere for, at en sådan positur er ukomfortabel, hvis man blot skal transportere sig fra A til B.

GD Star Rating
loading...
Cykeltyper - Hvilken cykel skal man vælge, 9.7 out of 10 based on 3 ratings

Leave a Reply