16 februar, 2012

Cyklen - en vidunderlig opfindelse

Cyklen er beskrevet som et pedaldrevet køretøj, hvor en aluminium ramme i de fleste tilfælde forbinder to hjul. Hjulene er opspundet med eger. Cyklen ”cykler” ikke af sig selv – den har brug for en fysisk fremdrift, der bliver produceret af personen, som benytter cyklen.  Siden 1890 har cyklen og selve cykeltrafikken haft en kæmpe betydning for verdens befolkningens bevægelsesfrihed. For almindelige mennesker var cyklen alfa og omega, når det kom til at kunne bevæge sig frit rundt. Det eneste alternativ i årene frem til 1950’erne var offentlig transport. Til dags dato bliver cyklen anvendt meget i de større byer, hvor det faktisk i nogle tilfælde er hurtigere at snuppe cyklen end bilen.
I København udgør cyklisterne ca. 30 % af den samlede trafik, hvilket gør byen til en af flittigste brugere af cyklen.

hvad er cyklen opbygning udvikling

Der er forskel på verdens cykler. En markant forskel, som bliver diskuteret jævnligt, er forskellen på dame- og herrecykler. Damecykler skiller sig ud fra herrecykler ved ikke at have det øverste rør i rammen, eller have røret meget lavt på selve rammen. Dette giver en masse plads, hvorfor af-og påstigningen gør det meget lettere. Derfor kan man sagtens tillade sig at bære kjole eller nederdel, når man har en damecykel. Der er dog en mindre ulempe ved ikke at have det øverste rør monteret. Det manglende rør gør, at rammen ikke er nær så stiv, som hvis røret var der. Dette mindsker fremdriften i cyklen, da stivere ramme giver større fremdrift. Damecykler er dog kendt for at være nogle af de behageligste cykler at cykle rundt på, fordi sædet som regel er stort, og man sidder ikke så foroverbøjet som på andre cykler, fx racercykler.

Der er mange mennesker, som benytter cyklen til og fra arbejdet, hvilket er en rigtig god ting at gøre, da man sparer miljøet for forurening, plus du forbrænder en masse kalorier, du ikke gør i bilen. Cyklen er en sublim økonomisk investering, da den ikke skal fyldes med benzin flere gange om måneden, men blot skal have smurt kæden og pumpet lidt luft i dækkene engang imellem. Det eneste din cykel skal bruge af brændstof er dig! Jo mere brændstof du giver den, jo bedre form kommer du i. Forskerne har påvist, at en krop i god form har mindre risiko for at få alvorlige sygdomme, hvorfor der ingen undskyldninger findes for at tage en tur på cyklen.
Tænk over hvor mange penge man kan spare ved at cykle på arbejde i stedet for at tage bilen. Alle disse sparede penge kan jo snildt blive brugt til noget mere fornuftigt.

GD Star Rating
loading...
Cyklen - en vidunderlig opfindelse, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Leave a Reply