2 februar, 2012

Cykler for et bedre liv - Baisikeli

Tæt ved Dybbølsbro S-togstation i København ligger en cykelhandler, der er lidt speciel. Den hedder Baisikeli, som betyder “cykel” på swahili. Baisikeli indsamler og køber brugte cykler, sætter dem i stand og sælger dem videre. Det er måske ikke i sig selv specielt originalt, men de gør det i en udveksling med cykelhandlere i Afrika, således at de danske ejere af Baisikeli eksporterer en masse knowhow om at drive cykelbutik og være cykelsmed til Afrika. Samtidig kan afrikanerne se danskere køre rundt på cykler, som de er istandsat i Afrika, og hvad enten det er meningsfuldt eller ej, så er det altså noget, der giver status i Afrika, at en vare er god nok til dem i de rige lande. Danskeres gamle cykler kommer samtidig afrikanerne til gode, men på en måde, hvor de giver hjælp til selvhjælp. Det er ikke, som i udviklingshjælpens barndom, hvor man dumpede en masse varer, der forhindrede lokale iværksættere i at etablere et lokalt marked og en indkomst.

Samtidig er det åbenlyst at behovet for billige cykler i Afrika ikke umiddelbart kan imødekommes med et par pæne, københavnske racercykler. Da asfalt i store dele af Afrika er en sjældenhed og man i øvrigt skal tage højde for langt mere ekstreme vejrforhold end her i Danmark, er der som regel brug for nogle mere robuste cykler dernede. Så der skal lægges en hel del arbejde i cyklerne og en hel del tid i fragt og istandsættelse, men så bliver resultatet til gengæld også rigtig godt. Det kan godt være, cyklerne er brugte, men de ser ud – og kører, som om de var spritnye.

Farverne er selvfølgelig præcist de samme som alle nye modecykler har, og der er et stort udbud af forskellige modeller i butikken. Eksempelvis har de nogle ret lækre sadler og styr og forskelligt tilbehør, som gør det hele en lille smule mere luksuriøst.
Det gode er, at der er lige så mange gode valgmuligheder som i en hvilken som helst traditionel cykelhandel, men at der samtidig er den fordel ved at købe og sælge cykler hos Baisikeli, at man samtidig giver en hånd til mennesker og miljø. Det bliver virkelig fantastisk, den dag hele Danmark triller rundt på istandsatte genbrugscykler fra Afrika med en forbrugersamvittighed, der er lige så skinnende blank som cykelstyret. Det er selvfølgelig slet ikke sikkert, at det vil ske, men så er det nok fordi nogle andre på et tidspunkt vil få en endnu bedre idé, der kan kombinere behovet for cykler med behovet for genbrug.

GD Star Rating
loading...
Cykler for et bedre liv - Baisikeli, 9.0 out of 10 based on 1 rating
  Ingen relateret indlæg

2 Responses to “Cykler for et bedre liv - Baisikeli”

 1. Mathias siger:

  Hej
  Fed blog.
  Har i en email adresse jeg kan få ?

  Med venlig Hilsen
  Mathias

Leave a Reply