15 februar, 2012

Kom nu op på cyklen.....

… og brug kun bilen når det virkelig er nødvendigt!

Cyklen er en vidunderlig opfindelse. Cykling er godt for miljøet, klimaet og ikke mindst sundheden. Derudover er cyklen en transportform, som også er hensigtsmæssig i økonomisk og praktisk forstand. Hvor fordelene er mange, er det derimod vanskeligt at finde ulemper ved anvendelsen af cyklen. Derfor er det let at finde argumenter for at lade bilen blive hjemme til fordel for den tohjulede.

Bor eller arbejder man i en storby, kan det sjældent betale sig at tage bilen, da cyklen her er mindre tidskrævende samt billigere i brændstof og parkeringsudgifter. Og hvad er mere praktisk end, at man omkostningsfrit og hurtigt kan bevæge sig fra den ene ende af byen til den anden? Da de fleste netop kan se disse fordele ved at være sund, økonomisk og praktisk, er citybiken et populært transportmiddel i de danske storbyer, der med brede cykelstiger er indrettet, så man fordelagtigt kan transportere sig selv rundt ved pedalkraft.

Denne indretning har medvirket til at gøre den danske cykelkultur til et internationalt anerkendt fænomen, som flere andre lande forsøger at gøre kunsten efter. Dette er forståeligt, for hvad enten man på dame- eller herrecyklen triller stille og roligt gennem byens gader, om man tester mountainbiken i skovens stejle bakker, eller om man lufter racercyklen på de lange landeveje, da vil cykling altid være den sundeste transportform. Man vælger selv sit tempo, hvilket betyder, at alle kan være med. Ung som gammel. Når man først har lært at cykle, glemmer man det aldrig.

Foruden disse praktiske fordele ved cykling er der også udbytte at hente i forhold til krop og sjæl. Cyklen giver en mulighed for at komme tæt på og opleve omgivelserne på tætteste hold. Hvis man bevæger sig lidt væk fra den pulserende storby vil cyklisten på en dejlig sommerdag kunne dufte naturen, høre fuglene kvidre, betragte den fjerne horisont og mærke sommerbrisen i håret. Efter en sådan cykeltur er velværet i top, og man opnår fornyet energi til at komme hverdagens udfordringer i møde.

Det er selvsagt, at der findes regnvejrsdage, hvor det er mere bekvemt at befinde sig inden døre i en bil med tag overhovedet. Men de dage på asfalten hvor cykel, krop, sjæl, vind og vejr går op i en højere enhed, og man flyver over asfalten i den lune sommeraften, da er alle sure miner med ét gjort til skamme. Regnvejrsdagens grå kulisser må vige pladsen for den boblende livsglæde, som indfinder sig på den fredfyldte landevej.

GD Star Rating
loading...
Kom nu op på cyklen....., 10.0 out of 10 based on 2 ratings

One Response to “Kom nu op på cyklen.....”

  1. Kristian siger:

    Godt indlæg, som får mig til at se endnu mere frem til forårets kommen. For mit vedkommende tager det endda kortere tid at cykle til universitetet, end det gør med bil eller bus.

    Men jeg er, som et klik på mit navn måske vil afsløre, også en dreven bilentusiast, som vil have svært ved helt at undvære den firehjulede. Jeg vælger bare mine køreture med omhu. Det er under alle omstændigheder fantastisk at være så priviligeret, ikke at være afhængig af en bil.

Leave a Reply