Hvordan fungerer et indvendigt gear? Vi kigger nærmere på Shimano Nexus 7

Indvendige gearsystemer har længe været den mest populære løsning hos cyklister, der søger en pålidelig, vedligeholdelsesfattig og brugervenlig transmission på deres cykel. Shimano Nexus 7-gearsystemet, er et af de mest udbredte indvendige gear, og er kendt for sin alsidighed og holdbarhed. Men hvad sker der egentlig inde i navet, når du skifter gear? Med fokus på Shimano Nexus 7, vil vi i denne artikel gennemgå, hvordan et indvendigt gear fungerer.

Indvendige vs. udvendige gear

Før vi dykker ned i detaljerne om, hvordan et indvendigt gear fungerer, er det værd at forstå forskellen mellem indvendige og udvendige gear. Udvendige gear, som mange er bekendt med, har en kæde, der bevæger sig over flere tandhjul (kaldet kassetter) og føres via en bagskifter. Udvendige gear har mange bevægelige dele, der er udsat for elementerne, hvilket kræver regelmæssig rengøring og justering.

Indvendige gear derimod er integreret i selve cykelnavet og er beskyttet mod vejr og snavs. Dette resulterer i mindre vedligeholdelse, men også en mere kompleks mekanisme, da gearskiftet foregår internt i navet.

Opbygning og grundprincipper

Shimano Nexus 7 er et 7-gears navsystem, der typisk findes på citybikes og pendlere. Hele gearsystemet er indbygget i navet, og det betyder, at kæden aldrig skifter position, men gearingen ændres internt. De grundlæggende komponenter i Shimano Nexus 7 inkluderer planetgear, ruller, fjederbelastede koblinger og skiftemekanismer.

Planetgear

Hjertet i Shimano Nexus 7 er planetgearet, en genial og kompakt mekanisme, der muliggør en række gearudvekslinger i et relativt lille rum. Et planetgear består af tre hovedelementer:

  1. Solhjulet (centralt tandhjul)
  2. Planetgearene (små tandhjul, der roterer omkring solhjulet)
  3. Ringgearet (et større tandhjul, der omslutter planetgearene)

Når gearskiftet foretages, ændres hvordan disse tre elementer interagerer, hvilket giver forskellige gearudvekslinger. Afhængigt af hvilket gear der er valgt, overføres kraften fra pedalerne på forskellige måder gennem planetgearet.

Gearskiftet

Når du drejer på skifteren på styret, trækkes en kabelmekanisme, der aktiverer en intern skiftemekanisme i navet. Skiftemekanismen sørger for at engagere forskellige sæt planetgear ved hjælp af fjederbelastede koblinger. Shimano Nexus 7-systemet er designet til at kunne skifte gear, selv når cyklen holder stille, hvilket er en væsentlig fordel i forhold til udvendige gear, hvor du skal være i bevægelse for at skifte effektivt.

Udveksling og effektivitet

Shimano Nexus 7 tilbyder syv gear, der dækker en rimelig bred udveksling, fra lave gear, der gør det lettere at køre op ad bakker, til højere gear, der gør det muligt at køre hurtigt på flade strækninger. Dette gør systemet ideelt til bykørsel, hvor der ofte er behov for hyppige stop og accelerationer.

Det skal dog bemærkes, at indvendige gear, på grund af deres komplekse mekanisme, ofte har en lavere effektivitet end udvendige gear, da der er flere kontaktflader, hvor friktion kan opstå. Shimano har dog arbejdet målrettet på at reducere friktionstab i Nexus-systemet, hvilket gør det til et af de mere effektive indvendige gearsystemer på markedet.

Vedligeholdelse

En af de største fordele ved et indvendigt gearsystem som Shimano Nexus 7 er den minimale vedligeholdelse. Fordi hele gearsystemet er forseglet inde i navet, er det beskyttet mod vejr, støv og snavs, som normalt vil kræve hyppig rengøring af et udvendigt gearsystem. Dog anbefales det at få serviceret systemet med jævne mellemrum, typisk hver 2000-3000 km, eller hvis der opstår problemer med gearskiftet. Service indebærer normalt en rensning af navet og udskiftning af olie eller fedt for at sikre, at alle bevægelige dele fortsat fungerer gnidningsfrit.

Fordele og ulemper ved Shimano Nexus 7

  • Lav vedligeholdelse: Den forseglede mekanisme betyder mindre rengøring og færre justeringer.
  • Let gearskifte: Mulighed for at skifte gear, selv når cyklen holder stille.
  • Robusthed: Shimano Nexus 7 er kendt for sin holdbarhed og evne til at modstå dagligt brug under varierende vejrforhold.
  • Effektivitet: En lille smule lavere effektivitet sammenlignet med udvendige gear på grund af den interne friktion.
  • Vægt: Indvendige gearsystemer vejer typisk mere end udvendige systemer, hvilket kan påvirke cyklens samlede vægt.
  • Kompleks reparation: Hvis der opstår en større mekanisk fejl, kræver det specialværktøj og ekspertise at reparere.

 

Shimano Nexus 7 er altså et velafbalanceret indvendigt gearsystem, der kombinerer brugervenlighed og holdbarhed med minimal vedligeholdelse. Det er især velegnet til daglig brug i bymiljøer, hvor stop og start er en del af kørslen. De indvendige gearsystemer findes ofte på citybikes til både damer og herrer. Selvom der er en lille trade-off i effektivitet sammenlignet med udvendige gear, opvejes dette af fordelene ved en forseglet, robust og problemfri gearskiftemekanisme.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *